Celem głównym projektu jest zwiększenie skuteczności działań wychowawczych i profilaktycznych na rzecz bezpieczeństwa i tworzenia przyjaznego środowiska w Szkole Podstawowej im. F. Polaka
w Juszczynie.
Celem działań podejmowanych w ramach projektu jest promowanie zdrowego stylu życia wśród uczniów poprzez :
- kształtowanie prawidłowych nawyków dbania o zdrowie własne i innych;
- tworzenie i realizowanie całościowej polityki w zakresie zdrowego żywienia i aktywności fizycznej w szkole;
- tworzenie warunków do prawidłowego rozwoju emocjonalnego i społecznego uczniów;
- podejmowanie działań zwiększających poziom aktywności ruchowej;
- eliminowanie niewłaściwych nawyków żywieniowych;
- podnoszenie kompetencji nauczycieli, rodziców i pracowników szkoły w zakresie właściwego odżywiania;
- integrowanie środowiska szkolnego poprzez podejmowanie wspólnych działań;
- pomoc psychologiczna w dążeniu do zapewnienia poczucia bezpieczeństwa w szkole;
- tworzenie w szkole klimatu współpracy oraz wzajemnego szacunku i dialogu;
- budowanie pozytywnych relacji nauczyciel – uczeń – rodzic sprzyjających wzajemnemu zrozumieniu i wsparciu;
- zwiększenie kompetencji społecznych i emocjonalnych uczniów;
- wzmacnianie postaw kulturalnego zachowywania się w różnych sytuacjach życiowych;
- stworzenie warunków sprzyjających wszechstronnemu rozwojowi w wymiarze fizycznym, psychicznym, społecznym i duchowym;
- minimalizowanie zachowań agresywnych wśród uczniów na terenie szkoły i poza nią.
Odbiorcami zadania jest cała społeczność szkolna jak również rodzice, nauczyciele, pracownicy szkoły oraz środowisko lokalne.
Uczniowie – tj. 120 uczniów szkoły zgodnie z przeprowadzoną diagnozą wstępną będzie uczestniczyło w podejmowanych działaniach.
Nauczyciele i pracownicy szkoły – wspierający i uczestniczący w warsztatach podnoszących poziom ich kompetencji w zakresie promowania zdrowego odżywiania oraz wspierania wychowanków w pomocy psychologiczno-pedagogicznej, a także działaniach rozwijających aktywności uczniów.
Rodzice uczniów biorący udział w warsztatach, współpracujący ze szkołą i pomocni w organizowaniu przedsięwzięć w ramach realizowanego zadania.
Społeczność lokalna – udział w Turnieju Rodzinnym pod hasłem „Czas na Zdrowie” - zdrowe odżywianie (dietetyka o zdrowym odżywianiu, konsultacje indywidualne, , udział w pokazie przygotowania zdrowych przekąsek i degustacja) i aktywne spędzanie czasu wolnego- udział w turnieju sportowym.
W ramach projektu przewidziano wiele atrakcyjnych zajęć sportowych, kulinarnych, prozdrowotnych – spotkania z dietetykiem, jak również dzień z psychologiem – umiejętność opanowania złości i agresji dla uczniów oraz porady dla rodziców i nauczycieli. Uczniowie klas III – VI wyjadą na dwudniowe warsztaty do Soblówki, gdzie będą uczestniczyć m.in. w produkcji serów góralskich.
Odbędzie się także Turniej Rodzinny pod hasłem „Czas na Zdowie”, który będzie podsumowaniem wszystkich działań. W czasie turnieju zostanie przeprowadzony pokaz udzielania pomocy przedmedycznej, prelekcja w zakresie zdrowego odżywiania oraz pokaz i degustacja przygotowanych zdrowych i tanich posiłków. Zawody sportowe, potyczki w warcaby, gra w tenisa stołowego będą okazją do integrowania środowiska szkoły ze społecznością lokalną w podejmowaniu działań promujących zdrowy styl życia.
Koordynator projektu E. Ch.