Dziś jest niedziela, 24 listopada 2024 r.
Imieniny: Emmy, Flory, Romana
Pogoda: 2°C, lekki deszcz więcej →

Kulinarnie o drzewach i krzewach - konkurs Klubu Gaja

Kulinarnie o drzewach i krzewach - konkurs Klubu Gaja

„Dzikie poznajemy i…. jemy” to tytuł nowego konkursu Klubu Gaja, który organizowany jest w ramach projektu „Święto Drzewa – wśród pól”.

W konkursie wyłonimy najciekawsze autorskie przepisy kulinarne z dziko rosnących drzew i krzewów, które zostaną opublikowane w broszurze „Dzikie poznajemy i …jemy”. Do udziału zapraszamy wszystkie osoby pełnoletnie z gmin wiejskich i miejsko-wiejskich z terenu województwa śląskiego, opolskiego, małopolskiego i podkarpackiego.

 

Poprzez konkurs chcemy podkreślić rolę i znaczenie zadrzewień śródpolnych i promować przepisy kulinarne z dziko rosnących rodzimych drzew i  krzewów, takich jak czarny bez, śliwa tarnina, dereń jabłoń czy grusza polna, których owoce dostarczają nam  wielu witamin i minerałów.  - mówi Jolanta Migdał, koordynatorka projektu „Święto Drzewa - wśród pól”.

 

Zadrzewienia śródpolne mogą dostarczać nam bezpośrednich  korzyści zdrowotnych i ciekawych doznań kulinarnych. Odpowiednio dobrane gatunki drzew i krzewów już w kilkanaście lat po nasadzeniu stanowią bogate źródło surowców, takich jak jadalne wysokowitaminowe owoce, zioła, pożytki pszczele­. Gatunki takie jak dzika róża, czereśnia ptasia, dereń jadalny czy śliwa tarnina dostarczają wysokowitaminowych owoców, które mogą być wykorzystywane do produkcji dżemów, konfitur, marynat, soków. Z owoców derenia wytwarzana jest np. słynna dereniówka. Prawdziwym przysmakiem i tradycyjną potrawą podkarpacką jest też kiszony dereń, produkowany już w XVII w., w kuchni dworskiej. W 2008 roku został wpisany na listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Bez czarny, głóg jednoszyjkowy, brzoza brodawkowata czy wierzba krucha posiadają doskonałe właściwości lecznicze i mogą służyć jako surowiec farmaceutyczny. Z kolei np. lipa drobnolistna, robinia akacjowa, klon zwyczajny czy kruszyna pospolita dostarczają pożytku dla pszczół – nektaru i pyłku niezbędnego do produkcji miodu.

 

Krzewy przez całe stulecia miały nie tylko praktyczne, ale i magiczne znaczenie dla ludzi, dzięki czemu swoją obecność w kulturze zaznaczyły bardzo mocno. Wystarczy przypomnieć o głogach „patronujących” zwaśnionym małżeństwom czy dzikiej róży, która w świecie magii odpowiadała za pomyślność alchemików. Śliwa tarnina z kolei broniła przed wszelkim złem. Gałązki jej drewna, spalone w sobótkową noc, miały odpędzać czary i smoki przez cały rok, a szpalery krzewów porastające miedze śródpolne – chronić przed złym powietrzem. Nieocenione są też aspekty zdrowotne  krzewów, których kwiaty i owoce zawsze były cenione w ludowej medycynie. Żadna zielarka nie mogła się obejść bez ingrediencji z bzu czarnego, kaliny, głogu czy tarniny. Na przykład wyciągi z głogu stosowano w leczeniu zaburzeń pracy serca Z kolei odwary i napary z bzu czarnego używano przy przeziębieniach. Wciąż niedoceniane są owoce dzikiej róży – najbogatsze źródło witamin, w tym dobrze przyswajalnej witaminy C, której ten krzew zawiera wielokrotnie więcej niż cytryna.

 

Ambasadorem konkursu jest Łukasz Łuczaj, znany etnobotanik, autor książek o dzikich roślinach jadalnych i programu telewizyjnego „Dzika kuchnia Łukasza Łuczaja”.
 

Regulamin konkursu  >>>>>
Formularz zgłoszeniowy do konkursu  >>>>>  

 

Termin nadsyłania formularzy zgłoszeniowych do dnia 30 listopada 2016 roku.

 

Fot. Klub Gaja / M. Karetta

 

Konkurs „Dzikie poznajemy i…jemy” organizowany jest w ramach projektu „Święto Drzewa – wśród pól” Klubu Gaja, który został dofinansowany ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej oraz Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach. 

 

Więcej informacji:
www.wsrodpol.swietodrzewa.pl
www.swietodrzewa.pl
www.klubgaja.pl



KLUB GAJA
Stowarzyszenie Ekologiczno – Kulturalne
Ul. Wyzwolenia 40, 43-365 Wilkowice
Tel./fax.: 33 812 36 94
www.klubgaja.pl
e-mail: klubgaja@klubgaja.pl

Kategorie spraw urzędowych