Dziś jest czwartek, 4 lipca 2024 r.
Imieniny: Aureli, Malwiny, Zygfryda
Pogoda: 2°C, lekki deszcz więcej →

Nadziewany królik górą

Nadziewany królik górą

Organizatorami tej imprezy był Wydział Kultury Starostwa Powiatowego w Żywcu, a współorganizatorami Miejskie Centrum Kultury, Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Rada Powiatowa Izby Rolniczej, Zajazd “Horolna”, Beskidzka Izba Turystyki oraz “Karczma Żywiecka”.

W konkursie uczestniczyły reprezentacje z 14 gmin Żywiecczyzny.

Tym razem reprezentacje gmin rywalizowały w czterech kategoriach: zupy, potrawy mięsne, napoje i nalewki, pozostałe potrawy. Jury oceniało ponadto: zgodność potrawy z regionem , walory smakowe, możliwość zastosowania we współczesnej kuchni.

W czasie oceny potraw konkursowych wszyscy goście zostali zaproszeni do wspólnej degustacji, którą umilała kapela Haśnik z Żabnicy.

Miło nam poinformować że w kategorii potrawy mięsne I miejsce i nagrodę finansową otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich z Brzuśnika za “królika po gazdowsku z buraczkami na zasmażce”. Ponadto Helena Marek z Brzuśnika, która przygotowała nadzienie do tej potrawy otrzymała nagrodę specjalną – 4 dniowy pobyt w Ustce ufundowany przez Beskidzką Izbę Turystyki.

Gaździny z Brzuśnika serwowały na swouim stoisku ponadto: “Przepiórke Jegomościa”, “Kacke Pana Wojta”, “Bażanta ropśnika”, syrnik, placek z jabkami, chleb na kwaśnym mlyku, sery białe i wędzone, jajka przepiórcze w sosie chrzanowym, swojskie masło, nalewki z czarnego bzu i atonii, miodowkę.

Kogo tam nie było niech żałuje “bo to ino roz na zawse” !!!!

Kategorie spraw urzędowych