W V Jubileuszowym przeglądzie udział wzięło 14 Kół Gospodyń Wiejskich reprezentując gminy z terenu powiatu żywieckiego. Zgodność z tradycją kulinarną, walory smakowe przygotowanych potraw oraz możliwości zastosowania ich we współczesnej kuchni oceniało fachowe jury w 10-cio osobowym składzie.
Po skosztowaniu wszystkich potraw jury postanowiło przyznać następujące nagrody:
I miejsce:
Gmina Łodygowice – za pasztet z zająca
Gmina Węgierska Górka – za zapiekaniec zieminaczany
II miejsce:
Gmina Radziechowy-Wieprz – za placki ziemniaczane z masłem
Gmina Milówka – za golonko z chrzanem i kapustą
III miejsce:
Gmina Czernichów – za fasolę z kapustą
Gmina Ślemień – za kwaśnicę na gęsinie
nagrody specjalne:
Gmina Gilowice – za zupę szczawiową
Gmina Koszarawa – za zupę grzybową z grzybów suszonych
oraz wyróżnienia dla Gmin: Świnna, Lipowa, Ujsoły, Rajcza, Jeleśnia i Łękawica.
Organizatorem “Probowacki” było Starostwo Powiatowe w Żywcu, Rejonowy Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Żywcu, Zajazd “Horolna” i Gminny Ośrodek Kultury Radziechowy-Wieprz.
Nagrody ufundował również Wójt Gminy Radziechowy-Wieprz oraz Bank Spółdzielczy Radziechowy-Wieprz.
W czasie przeglądu przygrywała gościom Kapela Zespołu Regionalnego “Grojcowianie” z Wieprza.