"Z takiej imprezy nikt głodny wyjść nie może” – ostrzegała Anna Kupczak prowadząca tegoroczny II Przegląd Potraw Regionalnych „Święto Łasucha”. W pierwszą sobotę lipca hucznie i syto Koła Gospodyń Wiejskich z Gminy Radziechowy-Wieprz ugościły każdego, kto zawitał na terenie Obiektu Infrastruktury Okołoturystycznej w Wieprzu. „Święto Łasucha” przyciągnęło pod scenę w Wieprzu ponad 500 osób. Główną atrakcją imprezy była oczywiście degustacja, w której prym wzięły regionalne i tradycyjne dania obiadowe.
Po raz kolejny, w dniu 5 lipca obyło się „Święto Łasucha”. Już od godziny 14.00 można było próbować przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z terenu Gminy Radziechowy-Wieprz specjałów. W tym roku w degustacjach próbować można było: zup, dań mięsnych oraz napoi.
Wydarzenie przypadło do gustu wielu uczestnikom. „Nie mógłbym nie pojawić się na takiej imprezie” – mówi pan Adam Fabia asystent pani Mirosławy Nykiel Poseł na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej, któremu przegląd przypadł do gustu już w roku ubiegłym i mimo napiętego harmonogramu postanowił, że do Wieprza musi zajrzeć. Wśród przybyłych znalazło się także sporo turystów. „Byliśmy tutaj w zeszłym roku całkiem przypadkowo i tak się nam spodobało, że przyjechaliśmy znowu” – mówi mieszkanka Czestochowy. Oczywiście wśród zebranych nie zabrakło Wójta Gminy Pana Grzegorza Figury ani reprezentantów władz Gminnego Samorządu.
Dodatkowymi atrakcjami na „Święcie Łasucha” były stoiska przygotowane przez twórców ludowych: Panią Marię Grzegorek oraz Panią Cecylię Biernat. Panie nie tylko prezentowały swoje dzieła, ale z chętnymi dzieliły się także tajnikami swojej pracy. Nie obyło się na Święcie Łasucha bez zbójnickich wystrzałów oraz muzyki. W Wieprzu zagrała tego dnia Orkiestra Dęta z Radziechów, zespół muzyczny „VOCATIO” z Wieprza, Zespół Pieśni i Tańca „JODEŁKI” z Radziechów oraz Zespoł Regionalny „Grojcowianie” z Wieprza.
„To wydarzenie łączy w sobie wszystko co najlepsze. To co cenimy i kochamy bo składa się na korzenie naszej kultury. – komentuje Wójt Gminy Radziechowy Pan Grzegorz Figura – w przyszłym roku mamy nadzieję, że na Święcie łasucha będzie nas jeszcze więcej.
Każdy z przybyłych mógł dodatkowo zdobyć książeczkę z przepisami wszystkich dań zgłoszonych do konkursu, pamiątkowy kubek oraz rękawice kuchenną. Wśród gości nie zabrakło przedstawicieli miejscowych Władz.
Te same potrawy, która ze smakiem próbowali wszyscy goście stanęły do oceny w konkursie.
W kategorii zupy pierwsze miejsce zajęło KGW z Bystrej za „zupę chłopską”. Drugie miejsce Stowarzyszenie „Wieprzanki” za zupę czosnkową, trzecie miejsce zajęło KGW z Przybędzy za zupę fasolową z suszonymi śliwkami.
W kategorii dania mięsne pierwsze miejsce zajęło KGW z Brzuśnika za udko gęsie na kapuście czerwonej z kaszą gryczaną. Drugie miejsce zajęło KGW z Juszczyny za roladę z kurczaka, a trzecie miejsce przypadło KGW z Bystrej za karczek z ziemniakami
w łupinie.
W kategorii napoje pierwsze miejsce zajęło KGW z Wieprza za kompot z rabarbaru i mięty, drugie miejsce zajęło KGW z Radziechów za kompot z wiśni, natomiast trzecie przypadło w udziale KGW z Brzuśnika za lemoniadę z kwiatów czarnego bzu.
Po odczytaniu wyników i wręczeniu nagród dla Kół Gospodyń Wiejskich, była szansa dla mieszkańców na opuszczenie „Święta łasucha” z drobnymi upominakami. Dla najodważniejszych organizatorzy zaplanowali bowiem konkurs „Wiedzy o Gminie” z nagrodami rzeczowymi.
Na zakończeniu programu artystycznego wystąpił zespół „Małe Kino”, który w lirycznym nastroju zamknął całość tegorocznego przeglądu.
Gorące podziękowania za przybycie składamy: Panu Adamowi Fabia asystentowi Pani Mirosławy Nykiel Poseł na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej, Panu Stanisławowi Lizakowi prezesowi Oddziału Górali Żywieckich Związku Podhalan, razem ze zbójnickimi kompanami, członkom komisji oceniającej: Pani Zofii Piecuch, Pani Annie Żółty, Panu Mariuszowi Hujdusowi, Przewodniczącemu Rady Gminy oraz Radnym Gminy Radziechowy – Wieprz, Sołtysom, wszystkim przybyłym mieszkańcom i turystom oraz wspaniałym Gospodyniom z naszej Gminy, bez których nie możliwa byłaby realizacja tego przeglądu.
Dziękujemy także Tadeuszowi Kozieł za pomoc techniczną, Panu Grzegorzowi Studenckiemu za realizację dźwięku w trakcie wydarzenia oraz firmie cateringowej Grupy Żywiec za poczęstunek tradycyjnym bograczem.
Przegląd Potraw Regionalnych – Święto Łasucha - był efektem realizacji projektu realizowanego z „Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Projekt nosił tytuł: „Popularyzacja i promocja tradycji kulinarnych regionu poprzez organizację II Przeglądu Potraw Regionalnych Święto Łasucha” - organizacja kolejnej edycji plenerowej imprezy kulturalnej oraz wydanie publikacji.”. Opracowany został przez GCKPT Radziechowy - Wieprz i współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 413 „Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju” – Mały Projekt Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013. Instytucja Zarządzająca PROW na lata 2007-2013: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
(M.Husar)